Έχοντας από την αρχή συγκεκριμένο πλάνο για την καλλιέργεια, ακολουθούμε τις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή και ταυτόχρονα στάση ευθύνης τόσο απέναντι στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους που εμπιστεύονται το προϊόν μας.
Ο έλεγχος του καρυδεώνα γίνεται καθημερινά. Η φροντίδα του (πάντα σε συνεργασία με τον υπεύθυνο γεωπόνο), γίνεται με:
1. Λίπανση των δένδρων μόνο με εγκεκριμένα και πιστοποιημένα λιπάσματα και μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο, ελέγχοντας συνεχώς τόσο τις ανάγκες του εδάφους όσο και των δένδρων.
2. Ψεκασμό των δένδρων μόνο με εγκεκριμένα και πιστοποιημένα σκευάσματα και μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο.
3. Καταπολέμηση των ζιζανίων - χόρτων χωρίς ψεκασμό και μόνο με κόψιμό τους 1-2 φορές το μήνα και μία φορά ενσωμάτωσή τους. (Η πρακτική αυτή -πέραν της μη χρήσης επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων- αποτελεί φυσικό τρόπο λίπανσης του εδάφους.)
4. Πότισμα των δένδρων με τη μέθοδο των σταγονιδίων, τόσο για την εξοικονόμηση πολύτιμου νερού, όσο και για την καλύτερα ελεγχόμενη άρδευσή τους.
5. Ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση των υλικών του καρυδεώνα.
5.1. Τα κελύφη των καρυδιών της μιας χρονιάς (το ξύλινο μέρος που μένει μετά τη δημιουργία ψίχας) χρησιμοποιούνται μαζί με pellet ως καύσιμη ύλη στον καυστήρα του ξηραντήριου, για το στέγνωμα των καρυδιών της επόμενης.
5.2. Τα κλαδιά και γενικώς η ξυλεία από το χειμερινό κλάδεμα και τη διαμόρφωση των δένδρων, συλλέγονται και χρησιμοποιούνται από κατοίκους της περιοχής.